Divata-Ferma-Online-Magazin-za-bio-teleshko-meso

Топ съвети за уникално телешко барбекю

Почти е лято! Върви ни по вода, по лимонада, по бира, по дворове и градинки, по планини, морета и сýшинки. Коктейли, диня, лед, слънце, смях и сладолед. Малко тен, барбекюто на Асен и грил бокс за уникален ден.

Нека си признаем – барбекюто е изкуство. Опасности дебнат отвсякъде – или да прегорим наденицата, или да я сервираме сурова. Странно е, че избираме именно метода на готвене, който се нуждае от най-голяма концентрация в дните, когато всичко, което искаме да направим, е да се излегнем и да пием бира. И не е странно – бирата върви с барбекю, добро барбекю.

Готвенето на огън си е умение, овладяването на което ще ви даде специално почетно място сред приятелите ви. Ето нашите топ съвети за перфектно изпечено месо!

Разпалете сетива си, време е за скара

  • Месото има значение. Избирайте прясно охладено телешко месо с високо качество и ясен произход. Фермерско или т.нар. домашно по възможност.
  • Винаги изваждайте месото от хладилника поне 20 минути преди да го сложите на барбекюто. Така суровите меса ще се доближат максимално до стайна температура преди печенето. Ако месото, пилето, рибата или зеленчукът са прекалено студени в центъра, външната част може да изгори, преди вътрешността да се сготви.
  • Запалете барбекюто преди да пристигнат гостите ви. Дайте време на барбекюто си да се затопли добре, разгрявката винаги е важна част от крайния резултат.
  • Подредете въглищата си в двузонно, така ще имате по-голяма гъвкавост и контрол върху готвенето. Натрупването на въглените от едната страна на барбекюто ще осигури гореща страна за печене на месо и по-хладна страна за завършване на процеса на готвене. Можете също така да поставите тава с вода на хладната страна, която да абсорбира топлината и да я излъчва обратно, контролирайки температурните колебания, както и да спомогне за поддържането на месото влажно чрез намаляване на изпаренията.

Голяма маса, достатъчно на брой места за седене, хубава музика, правилните алкохолни и безалкохолни напитки, няколко вкусни летни салати, както и подходящи игри ще допълнят атмосферата на партито.

Или – поляна, задължително с опцията на дебелата сянка на някое дърво

  1. Ако използвате дървени шишчета за кебапчета, потопете ги във вода за няколко минути, за да избегнете изгарянето им по време на готвене.
  2. Използвайте пълния потенциал на вашето барбекю с телешко прясно месо. Увийте картофи или банани във фолио, докато печете месото. Погрижете се да има и достатъчно на брой и по вид гриловани зеленчуци, защото нека си го кажем – вкусни са!
  3. Винаги трябва да проверявате дали месото е приготвено добре. Най-лесният начин е като нарязвате всяко парче и проверявате дали не е розово. Може да си купите термометър за месо за допълнително спокойствие.
  4. Посолявайте само, след като месото е готово. Така ще попречите да стане сухо и жилаво, тъй като солта отнема влагата.
  5. Почистете грила за барбекю с гореща сапунена вода. Използвайте мек почистващ крем върху неабразивна подложка, за да премахнете остатъците от храна. Изплакнете добре и подсушете старателно.

Забавлявайте се и не забравяйте да бъдете добри един към друг…и към природата! На другите планети не ни е известно да има скари и грил бокс “Дивото барбекю”!

Последвайте ни и във Фейсбук!

Share your love

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *