Divata-Ferma-Online-Magazin-za-bio-teleshko-meso

Домашна рецепта за Говеждо Джърки

Добре. Нека първо разясним какво е джърки. Джърки (jerky) са парчета месо, сушени при специални условия.

Думата джърки е производна от думата в езика на индианците кечуа ch’arki, което означава „сушено, осолено месо“. Подобно на нашата пастърма. Разликата тук е, че джърки е сушено месо, нарязано на тънки филийки.

Все по-лесно е да откриете джърки в някои от големите магазини в България, както и специализираните такива. Но защо пък да не си приготвим сами – какво по-хубаво от това. Добрата новина е, че джърки може да се приготви изненадващо лесно и не изисква специално оборудване, освен стандартна фурна и хартия за печене.

Каква е тайната на приготвяне на крехко джърки у дома? Просто увеличаваме захарта в маринатата. Допълнителната захар не само помага за запазването на месото, но и задържа влагата.

От какво имаме нужда за приготвяне на домашно джърки

Когато приготвяме домашно джърки, важно е да започнем с добре почистен и нарязан телешки бут, тъй като мазнината не изсъхва и ускорява развалянето.

Goliamo cherveno parche teleshki but aranzhiran s presen chesen i zeleni podpravki

Бутът е идеален при приготвяне на джърки. Преди да го нарежете, поставете го във фризера за 1 до 2 часа; ще бъде много по-лесно за нарязване.

Начин на приготвяне стъпка по стъпка

1. Нарежете месото.

Нарежете месото с дебелина между 6 и 3 милиметра. Ако ви е трудно, разрежете го хоризонтално през средата и опитайте отново.

2. Приготвяне на маринатата

В средна купа смесете кафява захар, соев сос, сос “Уорчестър”, пушен червен пипер, омекотител за месо, черен пипер, люспи от червен пипер, лук на прах и чесън на прах.

Разбъркайте до получаване на еднородна смес и докато захарта се разтопи.

3. Мариновайте месото

Леко начукайте месото, за да го изтъните леко. Можете да използвате и омекотител за месо. След това го добавете към маринатата и разбъркайте, докато всички парчета се покрият равномерно. Покрийте с фолио (или прехвърлете в голяма торба с цип) и мариновайте месото в хладилник за поне 12 часа или за една нощ. Разбъркайте отново (или обърнете чантата) веднъж или два пъти, за да сте сигурни, че месото се маринова равномерно.

Marinovani s presni podpravki kyscheta teleshki but v staklen sad
4. Изсушете месото

Поставете месото върху решетка на средното ниво във фурната, а отдолу сложете тавичка с фолио, за по-лесно почистване след това. Предварително загрейте фурната до 80°C.

Печете, като въртите решетката отпред назад и отгоре надолу по средата, докато месото изсъхне, 3 до 4 часа. За да определите дали джъркито е напълно изсъхнало, извадете парче от фурната и го оставете да изстине до стайна температура. То трябва да е сухо на допир, на вид като кожа и да може да се сдъвчи, но все пак да е нежно.

Izsusheni parchenca teleshki but vyrhu dyrvena daska

Съхранявайте го в кутия, която се затваря добре. Правилно изсушеното джърки ще е с трайност от около седмица.

4 Коментари

  1. Здравейте,
    какво представлява омекотителят за месо и от къде може да се купи? Търсих информация в интернет, но не откривам.

    • Омекотителят за месо намалява времето за приготвяне, като прави месото нежно и деликатно. Замества стария месарски чук. Можете да видите какво представлява тук.

  2. Аз пък мислех, че е някаква съставка, която се смесва с останалите 😀 Подведох се от тук: “В средна купа смесете кафява захар, соев сос, сос “Уорчестър”, пушен червен пипер, омекотител за месо, черен пипер, люспи от червен пипер, лук на прах и чесън на прах.”

    • Има и омекотител като съставка. Като има и такива, които може би вече имате вкъщи. Това са например: чай (съдържа танини, които са естествен омекотител), кафе (придава аромат и действа като естествен омекотител), кола, ананас, смокини, киви, джинджифил, сода за хляб, оцет, бира или вино. 🙂

Напишете коментар