Divata-Ferma-Online-Magazin-za-bio-teleshko-meso

Телешко или говеждо месо да изберем?

Въздействие върху здравето и сравнение на хранителните стойности на телешкото и говеждото.

Хората консумират месото на едрия рогат добитък от праисторически времена. Говедата са опитомени около 8500 г. пр. н. е., главно поради множеството ценни продукти, които могат да предоставят на хората. Днес говеждото месо е сред най-консумираните меса в света. В тази статия ще разгледаме двата основни вида говеждо месо, техните хранителни стойности и въздействие върху здравето.

Преди да разберем по какво се различават, е важно да разберем какво представляват всъщност телешкото и говеждото месо. И двата вида са червено месо, получено от крави. Разликата между тях основно се свежда до възрастта на кравата, когато е била заклана.

  • Говеждото е значително по-тъмно на цвят, а поради високото си съдържание на миоглобин има и по-високо съдържание на желязо.
  • И двете меса са висококалорични храни и все пак говеждото месо е значително по-калорично. 100 грама от него съдържат 250 калории, докато същото количество телешко има само 172 калории.
  • Говеждото месо е малко по-богато на протеини. Телешкото обаче съдържа значително по-голямо количество от всички незаменими аминокиселини. Следователно качеството на телешкия протеин е по-благоприятно за организма на човек.
  • Като цяло телешкото месо е по-богато на повечето витамини, осигурявайки повече витамини В1, В2, В3, В5 и фолиева киселина или витамин В9. Телешкото месо също е с по-високо съдържание на витамин Е. В същото време говеждото месо съдържа витамин А, който липсва напълно в телешкото. Говеждото месо също осигурява над два пъти повече витамин В12 в сравнение с телешкото. Говеждото и телешкото месо съдържат еднакви количества витамин В6 и витамин К. И в двете меса липсват витамин С и витамин D.
  • Телешкото и говеждото са пълни с минерали в различни количества. Говеждото месо има значително по-високо съдържание на желязо, цинк и селен в сравнение с телешкото. Говеждото месо също е с малко по-ниско съдържание на натрий. Телешкото месо, от друга страна, съдържа по-големи количества магнезий, мед, манган, фосфор и холин. Телешкото и телешкото съдържат почти еднакви нива на калций и калий.
  • Повечето меса, включително говеждо и телешко, са с високо съдържание на калории. Говеждото съдържа 78 калории повече на всяка порция от сто грама в сравнение с телешкото.

Между тези два вида меса, телешкото е по-добрият избор за нискокалорични и нискомаслени диети.

  • И двете се вписват добре в диети с ниско съдържание на въглехидрати и нисък гликемичен индекс.
  • При диети за отслабване се препоръчва да се избират постни, непреработени меса пред мазни и преработени меса.

С ниско съдържание на наситени мазнини, постното говеждо месо може да има благоприятен ефект върху липидните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, като намалява общия холестерол и нивата на липопротеините с ниска плътност. Телешкото месо също е с по-ниско съдържание на наситени мастни киселини, защото има и по-малко мазнини.

Каквото и месо да предпочитате за вашата трапеза, не правете компромис с качеството. Винаги проверявайте източника на вашата храна.

А сега едно леко кулинарно отклонение.

Смелият, категоричен вкус на говеждо месо винаги ще бъде доминиращата нотка в готовото ястие, независимо как е приготвено. Телешкото от своя страна е съвсем друго нещо. Добито от млади животни, неговият деликатен вкус и блед цвят предоставят на опитния готвач неограничено поле за творчество. Истинското телешко месо не се намира толкова лесно, колкото обикновеното говеждо месо, но си заслужава да се потърси.

При нас има винаги, свободно отглеждано в Родопите, телешко месо.

Share your love

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *