Divata-Ferma-Online-Magazin-za-bio-teleshko-meso

Живот далеч от големия град – Историята на Дивата ферма

Дивата ферма – далеч от големия град, сгушена в полите на Източните Родопи край малкото село Горно Поле. Там, където природата е почти незасегната от човека, а меандрите на река Арда спират дъха. Район, в който стотици застрашени видове и диви животни живеят необезпокоявани в естествената си среда.

Това място (…представихте ли си го?) Бети и Ники са превърнали в дом за себе си и четирите си деца, за които био храните не са лукс, а норма. В Дивата ферма те отглеждат над 1200 животни, отворили са първата в България био кланица и първия преработвателен цех за био телешко месо.

Началото на тази идилия Бети и Ники полагат през 1994 година

По онова време, двамата се отказват от градския живот в Пловдив и заживяват в родната къща на Ники в Горно поле. Привлича ги близостта до природата, домашната храна с фермерско месо, спокойствието на селото.

Започват с 15 кози и десетина овце, наследство от бабата на Ники. Година по-късно купуват първата си крава и получават като подарък от семейството на Бети едно женско теле по случай раждането на първородната им дъщеря – Петя. А след още година и братът на Бети се присъединява към тях с 10 говеда.

Но макар този живот да е свободен и щастлив, той също има своите несгоди. През 1996 г. Бети и Ники продават апартамента си в Пловдив, за да купят още 16 крави, които за жалост загиват още същата година. Това не отказва семейството от тяхната мечта – те стават родители на още 3 деца, които започват да наричат своя дом Дивата ферма.

И действително къщата наистина прераства във ферма – от 2004 насам стадото само расте като днес наброява над 1200 говеда – а и тази ферма наистина е дива, тъй като животните водят не просто свободен, а полудив начин на живот. Сред стадото има редки аборигенни породи като Българско сиво говедо, Родопско късорого говедо, чистокръвни бикове от месодайната порода Оубрак и се селектират животни, които да предлагат вкусно месо, но и да са устойчиви на условията за напълно свободно отглеждане.

Тук живеят изобилие от животни на диво и закътано в гората място

Бети и Ники имат и 50 кошера с пчели, а в плодородно поле край селото вече 25 години семейството отглежда и различни био зеленчуци и подправки като: домати , пипер, люти чушки, капия, сиврия, камби, фасул, грах, тикви, пъпеши, дини, царевица, бамя, зеле, моркови, карфиол, цвекло, нахут, слънчоглед, праз, чубрица, кервиз и още много. От 8 години имат и още една градина с оранжерия за ранни зеленчуци и някои плодове: домати, краставици, лук, чесън, моркови, ягоди. В съседното село имат и земя с почва, подходяща за отглеждането на картофи, чесън и лук. Или накратко – каквото и да хапнете тук, то ще бъде отглеждано тук с любов и старание в чиста среда.

Дивата ферма разполага и с био кланица и преработвателен цех, за да предлага най-високото качество био телешко месо. За да могат да изхранват голямото си стадо и през зимата Бети и Ники закупуват и наемат бавно, но целеустремено над 4000 дка земя в близките села, която използват за добив на ролонни бали сено. Процесът е труден и свързан с много срещи с всички наследници из цялата страна, но носи сигурност и стабилност, защото  за животните винаги има паша.

Бети и Ники приемат всеки в Дивата ферма  като свой приятел. Всеки е добре дошъл да види какъв е животът далеч от големия град, да наблюдава дивите животни>  в района и да се радва на красивата природа. А ако искате да усетите вкуса на истинското телешко месо у дома, не се колебайте да поръчате от онлайн магазина на фермата още сега.

Share your love

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *