дни

часа

минути

секунди

29-30 ЮНИ 2024

Фестивал на високопланинското
говедовъдство и връзката между коня и човека

Едно незабравимо изживяване с Бети и Ники от „Фермата“ и BRONCO – първият български травел бранд за конни експедиции по света.

Не е нужно да гледате уестърн филми или да мечтаете за свободата на дивите каубои – тази година всичко това ще се случи пред очите ви, тук, сред красотата на Източни Родопи. Ще ви потопим в една вековна българска традиция – ежегодното преместване на огромни стада с диви говеда на над 2000 м. надморска височина. Макар и позабравена практика днес, това е бил начинът на препитание на нашите предци. С този фестивал ние отбелязваме качването на животните високо в планината и проследяваме изграждането на връзката между човека и коня – ключови в придвижването на стада с животни на дълги разстояние (cattle drive).

Обръщаме поглед към един от първоизточниците на този стар занаят – Южна Америка. За първи път в България ще посрещнем две изключителни личности от Колумбия и Мексико:

  • Симон Вергара – треньор на коне и истински гаучо, той ще демонстрира различните етапи на обучение на диви коне по един по-нестандартен начин. Дръжте се, защото ще има истинско родео. Преди няколко години, Симон преминава сам през 5 държави, изминавайки 8,000 километра единствено и само с помощта на две мулета. Учил е със самия Монти Робъртс, но намира свой собствен път в комуникацията с конете – съвкупност от стари гаучовски традиции и различни модерни практики на horsemanship.
  • Алехандро Ернандес – един от най-добрите мастъри в света по мятане на ласо – със затворени очи може да хване дори и най-буйния кон. Танцувайки с въжето, той ще изнесе впечатляващо шоу, което ще ви остави без дъх. А ако искате и вие самите да опитате своите умения по хвърляне на ласо – той ще дава уроци на всички желаещи по време на фестивала.

От обширните пампаси на Аржентина до зелените полета на Бразилия и каменистата местност на Андите, дългогодишната култура и традиции, вкоренени в работата с коне и крави, са оформили идентичността на региона и неговите хора през вековете. В сърцето на тази култура се крие местния гаучо – умел конник и ранчер, който олицетворява духа на независимост, устойчивост и приятелство. Гаучосите са известни с изключителните си умения в ездата и дълбоката връзка, която изграждат със своите коне.

Една от главните задачи на гаучосите е да придвижват стада говеда на големи разстояния, навигирайки през тежки терени и непредвидими метеорологични условия. Пътуването може да продължи дни или дори седмици, изисквайки екипна работа, издръжливост и разбирателство с конете. Днес, въпреки модернизацията и урбанизацията на континента, духът на гаучоса остава. Отглеждането на крави и коне е значима част от икономиката на региона, а гаучосите продължават да играят важна роля в запазването на културното наследство. Чрез своята преданост към земята, конете и общността си, гаучосите въплъщават вечните традиции на конната култура в Южна Америка, гарантирайки, че това наследства ще продължи да живее през поколенията.

Ще имаме честта да посрещнем и едни от най-добрите уестърн и хорсменшип треньори в България – Анна Елазарова и Александър Пенев от Конна база “Адгор”. Те ще ни покажат как се постига необходимата маневреност и мекота на коня в различните уестърн дисциплини. Защо тези елементи са толкова важни за всеки един стил езда, и най-вече в придвижването на големи стада животни от едно място на друго. Самите вие ще имате възможността да пояздите техните коне, за да може да усетите правилното движение на коня.

И една уникална възможност за всички собственици на коне – ако имате въпроси или искате да фиксирате лош навик във вашия кон, имате затруднения при комуникацията с него или просто нужда от съвет в дадена ситуация – възползвайте се и елате със своя най-добър приятел – Алекс и Ани ще изнесат клиника за проблемни коне и ще съдействат на всеки един от вас.

Очаквайте интересни лектори, които ще повдигнат теми, свързани със здравето на конете и правилна тренировка и подготовка преди и след езда.

Ранчо Буч Брадърс ще ни гостуват със своите коне – те ще са на разположение през тези два дни и ще организират различни преходи и уроци по езда за всички желаещи. Теренът в тази местност е уникален за езда, а гледките са изключително живописни.

За най-големите ентусиасти – ще може да участвате в истински cattle drive – ще придвижим стадо от около 400 животни от точка А до точка Б, за да видите колко умения, координация и работа с коня се изискват за тази дейност.

СТАНДАРТЕН БИЛЕТ
Включва:
всички демонстрации, лекции, уроци и практики за двата дни
Не включва: изхранване и напитки през деня – на свободна консумация; специална музикална програма и вечеря на 29.06.; преходи и езда с Буч – заплаща се на място

ВИП БИЛЕТ
Включва:
всички демонстрации, лекции, уроци и практики за двата дни + специална музикална програма, networking и вечеря на 29.06. (събота), приготвена и сервирана от шеф готвач
Не включва: изхранване и напитки през деня – на свободна консумация; преходи Буч – заплаща се на място

Ще бъде образователно, интересно, доста забавно и най-вече различно!

Присъедини се към нас за Уестърн уикенд в Дивата Ферма! Тук ще намериш много нови приятели, хора с отношение към миналото, традициите и природата!

За всички посетители, които искат да дойдат с конете си, ще можем да осигурим малки заградени падоци на открито за вашите най-добри приятели!
За любителите на нощуване под звездите сме подготвили уникални и просторни места, отредени за това. Моля, носете си палатки!

За желаещите да ползват настаняване препоръчваме:

В ГР. МАДЖАРОВО:

  • Хотел Маджарово – Мария Лозкова: 089 955 9869
  • Хотел Рай – Гела Петрова: 088 961 4198
  • Природозащитен център “Източни Родопи” – Нуша Николова: 088 436 4441
  • Къща за гости Димитрина Стайкова
  • Къща за гости Орлов Поглед – Магдалена: 088 678 5574

В с. Бориславци

  • Тракийската къща  – Мария Стояновска: 088 244 9418
  • Къща за гости с.Бориславци

Купете вашите билети сега!